''Hadewijch leeft. In 2007 stelde Hans Groenewegen voor het tijdschrift ‘Revolver’ een dossier samen over deze 13e-eeuwse begijn, dichteres en mystica, waar vele dichters aan hebben meegewerkt. Uit de reacties (op respectievelijk een visioen, een brief en lied van Hadewijch) en uit de boeiende receptiegeschiedenis die Groenewegen daarop heeft laten volgen, blijkt dat heel wat Nederlandstalige dichters Hadewijch goed gelezen hebben en geïnspireerd werden door de virtuoze taal van de dichteres en de bevlogen liefdesreligiositeit van de mystica. '' Koen van Baelen,  de leeswolf, mei 2009/4

 

''In tijden van formats, kleutertaal, clichés en slogans is het goed dat er toch nog iemand probeert het onzegbaar te blijven zeggen.'' Karel van den Broeck, Knack.


''het dossier is opmerkelijk: een interessant werkproces met bij momenten mooie resultaten.'' Sven Vitse, DWB.

 Revolver 135: Barnas, Cox, Daey Ouwens, Van Haren, Lagemaat, Langelaar, Van Leeuwen, Loontjens, Starkenburg, Tuinman, Vegter reageren op Hadewijchs negende visioen; Van Daalen, Hirs, Knibbe, Van Riessen, Soepboer, De Vos beantwoorden Hadewijchs vijfde brief; De Block, Van Gasse, Gélens, De Jong, Lasters, Leusink, Van Marissing, Schouwenaar, Stassaert, Vekemans dichten n.a.v. Hadewijchs vierenveertigste lied, dat Kuijper herdichtte. Groenewegen schreef over Hadewijch in het werk van Van de Woestijne, Verwey, De Mérode, Helman, Kousbroek, Lucebert, De Groot, Ter Balkt, Ten Berge, Eyckmans, Bloem, Claes, De Kom, Tournier, Franck, Beurskens, Kusters, D'Haen, Mortier, Van Bastelaere, Van Daalen, Hirs, Kuijper. Inleiding lees hier, bestellen bij Revolver. ''Het resultaat is ongelijk, maar vaak intrigerend.'' (Knack)

 

naar bibliografie

naar over hans groenewegen