Licht is de wind der duisternis
over Lucebert

Historische Uitgeverij, Groningen 1999

De pers over Licht is de wind der duisternis
 Licht is de wind der duisternis is een uitgewogen bundel ... De serie waarin deze essaybundel past begint zo langzamerhand indrukwekkende proporties aan te nemen ... nu ook voor Lucebert een nieuw monumentje is opgericht.’ Thomas Vaessens in: Literatuur , 17(2000)6.

‘Het aardige van dit prachtig uitgegeven boek is dat hier aspecten van Luceberts werk aandacht krijgen die in eerdere studies onderbelicht bleven.’  G.J. van de Wege in: Reformatorisch Dagblad, 28-3-2001.

‘Dankzij inspirerende bundels als Licht is de wind der duisternis lijkt de belangstelling voor Lucebert toe te nemen. Niet alles van waarde is weerloos.’ Hans Renders in: Het Parool, 26-11-1999.

‘Het opvallendste aan het boek is allicht de rijke schat aan voorheen onbekend materiaal die hier geboden wordt ... (die) alleszins een nieuw licht (werpt) op het dichterschap en de poëzie van Lucebert ... over het algemeen bevat dit boek een aantal intelligente, creatieve en leerrijke essays. In ieder geval wordt hier – en naar mijn mening voor het eerst – een poging ondernomen om de ‘integrale’ Lucebert aan bod te laten komen.’ Dirk de Geest in: Leesidee,  6(2000)1.

‘Over Lucebert is al heel wat geschreven ... maar niet eerder zo diepgaand en vernieuwend door een groot gezelschap Lucebert-kenners als hier.’ T. van Deel in: Biblion, 13-1-2000.

naar bibliografie
naar over hans groenewegen